Feb 26, 2012

Kaki berbau. Macam mana nak elakkan eh?

Pernah tak bila korang bukak kasut , orang usha semacam je? Dan secara automatik korang tengok-2 lah apa yang tak kena. Kot baju koyak ke, ada tahi burung atas baju ke. Hehe :D Tapi rupanya orang pandang sebab ada bau yang mashemm datang dari kaki korang tuu.

Haa macam mana nak buat tu? Pakai lawa-2 tapi bila bukak kasut, aduhh spoil habis. Tak boleh pandang remeh tau benda-2 macam ni. Kebersihan jugak tu. Meh awyn nak share tips sikit. Macam mana nak elak kaki berbau. 
  • Cuci kaki setiap hari. Lagi okay kalau cuci dengan air suam. Lepas tu, keringkan terutama di celah-celah jari nuhh. 
  • Selalu pakai stoking yang bersih dan kering. Lebih baik yang diperbuat daripada fabrik benang kapas sebab lebih menyerap peluh.
  • Pakai sandal atau alas kaki dalam toilet atau kolam renang.
  • Biarkan kaki bebas tanpa stoking atau kasut masa korang kat rumah. Kasi kena udara sikit kaki tu. Bukan free your mind ye. Free your foot :D
  • Jangan biasa bertukar kasut, sandal atau pakaian dengan orang lain. Pakai sendiri-2 punya. Bersyukur dengan apa yang ada. Ada rezeki, beli. Takmo pinjam-2. Tau ! 
Kalau kaki berbau atau pape lah yang sama waktu denganya, org sekeliling tak selesa tau. Eh kalau ada nak tambah lagi tips tu, silakan ye :)



6 comments:

  1. ohhoo...kaki busuk? xmo la...hikhik...

    ReplyDelete
  2. kaki abg kite busuk !! nti kite suro abg kite bace yg nih ye :) haha

    ReplyDelete
  3. @-SUPERGIRL- Haha tk baik ckp abg cmtu. Hahaha yea-2 suruh dia baca :D

    ReplyDelete
  4. @Nizam Ijam Alhamdulillah kaki tuan blog tak mashemm ;)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...